Är socker hälsofarligt?

Posted on mar 10, 2017


Vi blir mer och mer medvetna om det vita sockrets skadeverkningar på kroppen. Men hur illa är det egentligen att äta socker? Går det bra att äta det ibland eller bör man undvika det helt? Det är frågor som många ställer sig. I den här texten ska vi försöka reda ut vad som är så dåligt med socker och vad som egentligen händer med kroppen när vi äter det. Kanske kommer du att upptäcka att du skulle kunna få hälsofördelar av att dra ned på sockret om du fortsätter läsa texten.

Tandhälsa och vikt

En bra tandhälsa är inte bara viktig för att munnen ska må bra utan påverkar hela kroppen. När du äter socker ger du karies som orsakar hål i tänderna näring. Det är därför en dålig idé att äta socker allt för ofta. Om du inte vill sluta helt bör du begränsa dig till att äta socker max en gång i veckan. Socker påverkar också vår vikt eftersom det ger en snabb blodsockerhöjning, men även en snabb sänkning. Att äta socker ger alltså ofta en snabb mättnadskänsla som ganska fort övergår i hunger, och du tenderar att äta mer. Det finns exempel på människor som Slutade med socker och tappade mycket i vikt.

Socker kan göra dig trött

Om du vill hålla dig pigg hela dagen är det bra med ett jämnt blodsocker. När du äter socker orsakar du istället en snabb blodsockerhöjning. Denna höjning kan göra att du tillfälligt känner dig piggare, men den känslan utbyts snabbt mot trötthet. Risken är då att man vill tillföra mer socker. Många snabba blodsockerhöjningar sliter på kroppen eftersom insulin måste produceras i snabb takt. Det är alltså bra att tänka en extra gång när man sträcker sig mot chokladkakan för att pigga upp sig när arbetsdagen gått över i eftermiddag. Vid sådana tillfällen är det bättre att ta till ett bra mellanmål som lite keso med bär eller en grov smörgås med grönsaker. På så sätt håller sig blodsockret jämnt.

Vertex