Vita tänder för ett friskare liv

Posted on jul 27, 2021


Det talas mycket om hur viktigt det är för människor att ha ett gott självförtroende. I medier av alla de slag diskuteras det om det är viktigt att vara attraktiv eller inte och det bedrivs en hel del forskning i ämnet. Inom alla kulturer finns det vissa skönhetsideal och de reflekterar ofta samhället de uppstått i. I fattiga länder är det till exempel ofta önskvärt att vara lite överviktig medan rika samhällen ser smalhet som ett ideal.

Även om de olika skönhetsidealen kan variera ganska rejält, har skönhet i grund och botten med fortplantning och hälsa att göra. En vacker hy utstrålar till exempel mer sundhet än en torr, och vita tänder är ett tecken på fräschör och hälsa. Något så enkelt som att göra en tandblekning kan påverka hela en persons psykiska tillstånd, och kraftigt förbättra intrycket bland andra, Och det kan i sin tur förbättra hälsan.

Viktigt att vara nöjd

Idag är folk mer stressade än någonsin och när det kommer till utseendet är det inte ovanligt med starka känslor. De flesta är missnöjda på ett eller annat vis, och det kan handla om allt från kroppsvikten till ansiktsdragen eller hur vackert hår en person har. I och med sociala medier och fenomenet att ta selfies blir många ungdomar närmast besatta av att se ut på ett viss sätt, och många människor går och drar på olika komplex livet igenom. Forskning har visat att både män och kvinnor ofta värderar sig själva genom andras ögon och fäster mycket stor vikt vid hur de ser ut.

För att en persons utseende inte ska hamna allt för mycket i fokus är det viktigt att omstrukturera sitt tankesätt och att försöka prioritera mer utvecklande saker som till exempel intressen eller kunskaper. Att ha ett roligt, givande, kreativt och tillfredsställande liv handlar i långa loppet mer om att odla sina intressen och hela tiden utvecklas än att ha den perfekta outfiten eller en tvättbräda. Det handlar dock också om balans och att kunna acceptera vissa saker som inte går att ändra på och att förbättra eller framhäva det som kan påverkas. Är du till exempel väldigt kort eller lång är det ju ingen idé att gå och stressa över det utan i stället satsa på en bra kroppshållning och en stolthet över att vara den du är. Gula eller missfärgade tänder kan du däremot göra någonting åt utan att det är för extremt, och det kan ge dig det leende som får hela dig att lysa upp. Att kunna le och skratta fritt är en underbar känsla, och du kommer snabbt märka hur mycket det påverkar ditt självförtroende och inte minst din hälsa.

Vertex