Sömnen – så viktig är den för vår hälsa

Posted on jun 11, 2021


Ända sedan barnsben har vi fått höra hur viktigt det är att sova ordentligt, att komma i säng i tid och att se till att få alla våra uträknade sömntimmar. Där och då kanske vi satte oss på tvären, men med åren märker vi av ganska snabbt när vi har fått för lite sömn. Huvudvärk, irritation och ett kompenserande överätande är några av de följder dålig sömn har. Tanka energi kan man göra på många olika sätt, men ingenting är så effektivt och välgörande som en stunds vila – så vad är det då som gör att just sömnen är så viktig för vår goda hälsa?

För att din hjärna och kropp ska få en chans att kunna bearbeta intryck och på nytt samla krafter inför kommande dag behövs en god natts vila. När du sover sjunker både puls och blodtryck och när andetagen blir färre slappnar också musklerna av. Aktiviteten i vissa delar av hjärnan minskar och minnen lagras. ”Att sova på saken” inför ett viktigt beslut är mer än bara ord – under sömnen sorteras de tankar och intryck man samlat på sig under dagen, och ofta vaknar vi med en annan sinnesstämning än den vi gick till sängs med. Sömnbrist är dock inte helt ovanligt, och vid en längre tids dålig sömn kan vi se tydliga effekter på kropp och själ.

Har du en liten bebis hemma som knappt gör annat än att äta och sova? Eller en tonåring som inte kommer ur sängen på morgonen? Det är ingen slump att växande barn och ungdomar sover så mycket som de gör. I vila och sömn kickar kroppens immunsystem igång och det viktiga tillväxthormonet bildas, samtidigt som kroppens egen tillverkning av stresshormon tvärtom minskar. Genom att hjälpa ditt barn att få till tillräckligt många sömntimmar skapar du goda förutsättningar för friska, starka individer med minskad risk för depression, diabetes typ 2 och förhöjda blodfetter.

Vertex