Inom hjärnforskningen har man länge påpekat sambanden med hur bra löpning verkar vara för hjärnan. Det är tack vare löpningens effekt av att kunna skapa nya blodkärl som är gynnsam för många av hjärnans funktioner visar forskningen som uppmärksammats i olika medier. Redan i 50-årsåldern börjar en normal hjärna att åldras och redan i en banbrytande studie från 1997 kunde forskarna då påvisa att konditionsträning verkade bromsa detta åldrande.
Löpningens goda effekter
Även om promenader har visat goda resultat verkar det som att löpning är det bästa för våra hjärnor. Studierna har även visat att det verkar vara överlägset även styrketräning för att bibehålla de neurologiska funktionerna i hjärnan. Man tror att konditionsträning och löpning i synnerhet, ökar ett ämne man kalla BDNF, vilket medverkar till de goda effekterna. Det intressanta är hur pass mycket bättre löpning visade sig, jämfört med att exempelvis lyfta vikter, när det kommer till hjärnan. Löpning har även andra hälsofördelar och ökar bland annat blodgenomströmningen i alla muskler. Det här kan för en del ha en positiv verkan på bland annat artros även om man alltid ska kolla med sin husläkare först, innan man provar en helt ny motionsform.
Lågintensiv träning bäst
Enligt försöken med möss verkar det som lågintensiv träning ger bäst resultat, och detta kan översättas till att ta en normal löprunda ett par gånger i veckan. Den som vill komma igång med löpning från början, kan absolut börja med att varva löpning och gång. Det enklaste upplägget är att promenera 5 min och jogga i 5 min. Upplever man joggingen som alltför ansträngande minskar man den delen, och tvärtom om man upplever den alltför lätt. Den som blir biten av löpningen kan exempelvis ställa upp i olika lopp.