Livssyn och hälsa

Posted on mar 22, 2020


Det är mycket som påverkar vår hälsa och det är också mycket som vi kan göra för att må bättre. Men det är inte nödvändigtvis bara vad vi gör som förbättrar vårt mående, utan vår livssyn kan också påverka vår hälsa.

Vår livssyn

Svenska forskare har insett att det finns ett samband mellan hur vi ser på livet, vår livssyn, och hur vi mår. Om vi har en positiv livssyn, har vi ofta renare blodkärl och bättre lungfunktion, än om vi tycker att livet är jobbigt. Det är självklart inte alltid så enkelt att vi bara kan ändra vår livssyn, då det finns en orsak till att vi upplever livet på ett visst sätt. Men det kan samtidigt vara en anledning att försöka ändra vår livsinställning – för att både få ett mer glädjefullt och friskare liv. Forskarna vill nu ta reda på hur mycket som är ”livssyn” och hur mycket som egentligen handlar om goda vanor. Det är trots allt lättare att gå ut på en promenad eller att träna om vi trivs med livet. Många gånger är det också stress som gör att vi vill äta snabba kolhydrater – vilket ger övervikt, och mer stress. Det är också lättare att sluta röka om vi mår bra, än om livet känns jobbigt.

Goda hälsosamma vanor

Att skapa goda hälsosamma vanor är något som vi alltid vinner på. Det är skönt att väga lagom mycket, att orka med olika aktiviteter, ha goda relationer och sova gott. Ett vanligt fel som många av oss gör när vi vill komma i form, är att försöka ändra på allting på en gång. Vår hälsa är i mångt och mycket ett resultat av våra vanor. Det finns forskning som visar att det tar 66 dagar att skapa en ny vana – vilket också är orsaken till att vi ofta misslyckas när vi försöker göra allt på en gång. Ett tips är att du beslutar dig för en ny vana och sedan håller fast i den. Om du till exempel har problem med tandköttet, kan det vara klokt att testa GUM PAROEX®-serien som är speciellt utformad för att långsiktigt ge dig ett friskare tandkött. En god vana att börja med. Det är också viktigt att ha goda sömnvanor, äta en balanserad kost och att dagligen röra på sig.

Förbättra din livssyn

Hur kan du då förbättra din livssyn? Det är många som rent av kan känna sig trötta bara de tänker tanken – det är inte alltid som vi orkar ta oss i kragen. I så fall hade vi ju redan gjort det. Men det finns saker som du kan göra för att långsamt förändra din livssyn, utan att du upplever att du håller känslor inne. För det första bör du aktivt leta efter goda vänner och hitta bra aktiviteter. Ett tips är att börja sjunga i en kör – det ger både glädje och ett socialt sammanhang. För det andra behöver du se över vad du ”matar” dig med: skippa sociala medier och bilder på ”lyckade” människor. Läs bra böcker, se djurfilmer och umgås med vänliga människor.

Vertex