Medelhavsmat – den bästa kosten?

Posted on dec 10, 2018


Under många år har man sökt efter den bästa kosten. Den bästa kosten ska vara bra för hälsan och bidra till ett längre och hälsosammare liv, sedan skadar det inte om kosten även är god. Under de senaste åren har man forskat på Medelhavsmat och dess för- och nackdelar i relation till övrig kost. Där har man kommit fram till att de som kommer från Medelhavet lever längre, då den mattradition som råder där är bäst för hälsan. Vilken mat som klassas som Medelhavsmat och varför den är hälsosam, kommer följande inlägg att handla om.

Medelhavskost

När man talar om Medelhavet så talar man om det hav som ligger emellan Europa, Asien och Afrika. Medelhavsmat är således den mat som kommer från länderna runt om. Även om denna kost såklart ser annorlunda ut i olika länder, så finns det vissa grundstenar som utgör Medelhavskosten, dessa är bland annat:

  • Olivolja
  • Fisk
  • Kyckling
  • Grönsaker
  • Ost
  • Potatis

Maten är oftast baserad på lokala råvaror och innehåller därför inte transfetter. Köttet är oftast vitt (det vill säga, det är inte mycket ko och gris i Medelhavskosten). Det är även vanligt med grillade grönsaker, som kanske är marinerade i olivolja.

En typisk Medelhavsrätt skulle till exempel kunna vara en grekisk sallad, eller fisk och potatis.

Hälsofördelar med Medelhavskosten

Fördelarna med Medelhavskosten är många. Bristen på rött kött och transfetter är en av dem. Sedan är även den höga halten av grönsaker en stor del av Medelhavskostens goda rykte. När det kommer till mer konkreta hälsofördelar så kan man till exempel hänvisa till följande saker:

  • Bra för kolesterol och hjärta – Medelhavskosten innehåller främst nyttiga fetter som kommer från oliver, nötter och avokado: om du är osäker på ditt kolesterolvärde kan du besöka minutkliniken.se för att säkerställa din hälsa
  • Minskar benskörhet, då det stora intaget av olivolja stimulerar hormonet Osteocalcin
  • Du lever längre – Kvinnor och män som lever på Medelhavskost åldras i ett långsammare tempo – och lever således längre
  • Lägre risk för diabetes – Medelhavsmat har inte socker som ständig komponent

Om du bor i Sverige så kan det vara fördelaktigt att äta Medelhavskost. Sveriges invånare har både problem med fetma och benskörhet, faktum är att Sverige är det land med flest fall av benskörhet (främst hos kvinnor). Men med Medelhavskosten kan detta minska.

Att äta Medelhavskost i Sverige

Många som läser det här kanske bävar inför att byta kost, speciellt eftersom den kanske känns främmande. Men sanningen är att Medelhavskosten inte är så olik den svenska kosten. Fisk och potatis låter inte så märkvärdigt, till exempel. Fokuset ligger på att man ska äta bra fetter (oljor, nötter), bra råvaror och vitt kött – och det är inte så svårt att hitta i svenska livsmedelsbutiker!

Vertex