Att sova riktigt gott en hel natt anses av många människor vara en riktig lyx som är få förunnade. Ett stressigt liv, fullt av uppgifter både på arbetet och i hemmet, i kombination med oregelbundna matvanor och alldeles för mycket tid framför skärmar har gjort att många idag lider av sömnbrist. Vad många däremot inte inser att just denna sömnbrist kan leda till svåra konsekvenser, både för den fysiska och mentala hälsan, och ny forskning visar att det kan vara allvarligare än vad man tidigare trott.
Sömn och cancer
En av de mer uppmärksammade upptäckterna inom sömnforskning är att det finns ett samband mellan sömn och cancer. Att inte få sova ordentligt har dels en negativ påverkan på immunförsvaret, men också på viktiga ämnen som frigörs av hjärnan när vi sover och som fungerar reparerande på våra kroppar. Hos Alivia kan du hitta mycket bra information om cancer och vad för slags försäkringar man kan teckna för denna sjukdom, och här finns det ständiga uppdateringar om allt som har med ämnet att göra. Det finns idag många fler effektiva och mer skonsamma cancerbehandlingar än förr, och i kombination med en bra kostföring och ordentlig sömn är prognosen för patienterna radikalt positivare än för bara några årtionden sedan.
Varför är det så viktigt att sova?
En vanlig myt om sömn är att vissa människor inte behöver sova särskilt mycket. Det är så ovanligt att det knappast finns med i forskarnas mätningar, och har mer att göra med en allmän livsattityd att ”vi klarar av allt” än ett verkligt fenomen. Forskning visar att en enda dålig natt kan leda till försämrad hälsa och att människor som lever med kroniska sömnproblem ligger i en högre riskgrupp för vissa cancerformer än de som sover bra.
Hur uppnås god sömn?
Så hur kan man uppnå god sömn? Att säga att den behövs är ju en sak men att lyckas är inte alltid så lätt. Faktorer som stress, ålder och vikt påverkar sömnens kvalitet och därför är det viktigt att ta itu med problemet om man lider av sömnbrist.
Bland de vanligaste, men också bästa, råden när det gäller en kvalitativ sömn är att alla skärmar stängs av och avlägsnas minst ett par timmar innan läggdags, att det är mörkt och svalt i rummet och att det råder lugn och ro. Rutinen är också viktig och forskare rekommenderar att man alltid försöker lägga sig och vakna vid samma tider så att kroppen vänjer sig. Man bör också undvika mat och alkohol flera timmar innan så att det inte råder full matsmältning medan man försöker somna. Går det ändå inte kan man behöva vända sig till en läkare eller ett sömnlabb, där en bra plan kan utformas enligt de individuella behoven.