Tre dolda folksjukdomar

Posted on jan 7, 2019


I takt med forskningens och teknikens framsteg minskar såväl dödligheten som besvären från sjukdomar som tidigare inneburit stora påfrestningar för den sjuke. Många allvarliga sjukdomar får istället en mer kronisk karaktär och med hjälp av rätt mediciner och hälsoinsatser kan de flesta numera hållas under kontroll. Kunskap och tidig upptäckt är dock fortfarande A och O – här är tre vanliga folksjukdomar som du bör känna till.

Artros

Trots att det är en av de vanligaste ledsjukdomarna i världen är artros fortfarande något av en doldis för många av oss. Artros är en ledsjukdom som yttrar sig främst genom att du blir stel och får ont i de leder som drabbats, framförallt när leden utsätts för belastning av något slag. Du blir stelare och stelare i leden, upplever smärta och det blir även svårare än tidigare för dig att använda leden som du brukar vilket givetvis påverkar och begränsar vardagen.

På specialistsajten artros.org kan du läsa mer och fördjupa dig i artros. Visste du t.ex. att sjukdomen idag drabbar drygt var fjärde person som fyllt 45? Artrosens långsamma sjukdomsförlopp är dock vad som gör den till en sådan doldis då många av symptomen är diffusa och därmed enkla att förväxla med tillfälliga kroppsliga dippar. Stela leder är dock en tidig indikation på artros som du bör vara medveten om! Framförallt är det ofta på morgonen eller efter att du suttit still en längre stund som symptomen ger sig till känna. Var uppmärksam och tveka inte att boka tid för hälsokontroll om du är orolig för att du håller på att utveckla artros.

Hypertyreos

Hypertyreos klassificeras som en riktigt typisk kvinnosjukdom då den – av ännu oklara anledningar – drabbar fler kvinnor än män. I korthet: Det är vår sköldkörtel som producerar de hormoner som påverkar och styr merparten av kroppens kritiska funktioner, dessutom styr sköldkörteln även ämnesomsättningen. Hypertyreos innebär din kropp tillverkar för mycket hormoner – vilket leder till att din kropp går på högvarv. Detta yttrar sig ofta i ett flertal i sig harmlösa, men nog så obehagliga symptom som svettningar, hjärtklappning, förlamande trötthet, ökad puls, darrningar, rastlöshet, oro, och irritabilitet, för att nämna några. Besök gärna 1177.se för att läsa mer och se om du är i riskzonen.

IBS – Irritable Bowel Syndrome

IBS kommer sig från engelskans ”irritable bowel syndrome”, på svenska pratar vi oftast kort och gott om IBS istället. IBS innebär att den drabbade har en funtkionell störning i mag- och tarmkanalen, bland annat kan sjukdomen ge buksmärtor, diarré och det är vanligt med gasbesvär. Sjukdomen är lurig på så vis att besvären ofta kan gå i perioder och lura den drabbade att det inträffade bara var något tillfälligt. För att få diagnosen IBS görs först en ordentligt utredning hos läkare för att utesluta allvarliga sjukdomar i mage eller tarmar.

Att se över din diet och skriva matdagbok är ofta ett klokt första steg mot egenvård.

Vertex