Tandhälsa – viktigt för den allmänna hälsan

Posted on sep 17, 2016


Alla som någon gång har haft problem med sina tänder vet att det påverkar inte bara munnen, utan hela kroppen och även humöret. Om man har ont i en tand mår man dåligt psykiskt, och får med andra ord försämrad mental hälsa. Man får också problem med att äta, vilket kan leda till trötthet, näringsbrist och andra fysiska problem. Det är med andra ord viktigt för den allmänna hälsan att man också har en god tandhälsa.

För att hålla sin tandhälsa god gäller det att man är noga med sin tandvård. Om man brister i tandvården kan det leda till besvär som tandköttsinflammation, vilket i längden (om problemet inte behandlas) kan leda till tandlossning. Ett annat vanligt problem vid bristande tandvård är hål i tänderna, som måste åtgärdas av en tandläkare genom en lagning. Tandläkaren ska man dock inte bara besöka när man har besvär: det är bra att göra regelbundna kontroller varje år, för att försäkra sig om att man vårdar sina tänder på rätt sätt, och få tips på hur man kan förändra eller förbättra sin tandvård om det behövs. Det kan också finnas andra tillfällen då man behöver uppsöka en tandläkare, till exempel om man har sneda tänder och behöver hjälp med tandreglering.teeth-1670434_960_720

Vad bör man då göra för att vårda sina tänder på bästa sätt? Det mest grundläggande, som de flesta får lära sig från barnsben, är att man bör borsta tänderna två gånger om dagen, en gång på morgonen och en gång på kvällen. Detta är dock inte tillräckligt för att man på lång sikt ska klara sig undan problem som tandköttsinflammation – man måste också göra rent mellan tänderna. Det mest effektiva sättet att göra detta är att använda tandtråd, vilket man bör göra en gång om dagen. Om man vill ge tänderna ett extra skydd kan man också avsluta sin tandvårdsrutin med att skölja munnen med fluor. Fluor stärker tänderna genom att det tränger in i tandytan, särskilt på de ställen där det finns början till ett hål. Det är också därför som det finns fluor i de flesta tandkrämer, och det är därför man bör använda en fluortandkräm.

Vertex