Forskning har visat att tandborstning är viktigare än vad som tidigare antagits. Dålig munhälsa är något som inte bara påverkar dina tänder, utan även hela din kropp. Hål i tänderna och infektioner i tandköttet skapar bakteriehärdar, som kan spridas i resten av kroppen och skapa sjukdomar. Det beror på att de vita blodkropparna, som håller igång immunförsvaret, blir mindre effektiva när de påverkas av en dålig munhygien. När immunförsvaret bryts ner kan kroppen inte längre alls försvara sig och du ökar risken betydligt för sjukdomar som typ två diabetes, stroke och
alzheimers.
Kroniska infektioner i munnen och tänderna kan alltså påverka din hälsa som helhet. Hål i tänderna riskerar förkorta ditt liv betydligt om du har otur. Det kan därför vara avgörande för din hälsa med regelbundna tandläkarbesök. I Sverige har vi delvis subventionerad tandvård och det finns också billiga tandläkarkliniker att vända sig till. här hittar du en bra tandläkare som kan laga hål . För barn och ungdomar under 23 är tandvården till och med gratis. Alla som har barn kan därför enkelt se till att våra kommande generationer har goda kunskaper när det kommer till munhygien.
En viktig del för hälsovården i vårt land är inte minst att sprida kunskap om hur tänder och tandkött ska skötas effektivt. Det för att vi ska ha större chanser att få leva ett friskt och aktivt liv. Den här kunskapen omfattar både tandborstningsteknik och vilka verktyg du ska använda för att göra det här på det mest effektiva sättet.
Sköt om dina tänder dagligen
Att sköta tänderna är inte svårt, det gäller bara att ha en bra rutin för att få det gjort varje dag. Att förutom tandborste även använda sig av tandstickor, tandtråd, mellanrumsborstar och andra verktyg är också nödvändigt om du vill vara säker på att sköta tänderna på ett fullgott sätt. Borsta dem minst två gånger om dagen och använd tandtråd. Rätt tandkräm är också viktigt. Välj en fluortandkräm eftersom det ger bättre skydd och motverkar karies.
Ett annat enkelt sätt att hålla tänderna friska på, är att dricka vatten istället för andra drycker. Juice, läsk och till och med mineralvatten, fräter på tänderna och dessutom ökar de sockrade dryckerna riskerna för hål betydligt. Läsk är frätande och har förutom sockerhalten även därför en negativ effekt.
Ett annat klassisk knep som också är effektivt är att låta tänderna vila ordentligt mellan måltiderna. Allt som du sätter i munnen fräter på dina tänder och de behöver ett par timmars vila mellan måltiderna. Under den tiden hinner saliven neutralisera de syror som bildas i munnen i samband med ätandet. Det är alltså bra med regelbundna måltider även för tänderna, inte bra för kroppen i övrigt. Men hål i tänderna beror också på generna. Tandkvalitet är som så mycket annat en ärftlighetsfaktor och om dina föräldrar och äldre släktingar har starka tänder så är chansen större att även du får det.