Lukter påverkar oss mer än vi tror

Posted on dec 30, 2020


Det är inte bara hur vi klär oss och hur vi för oss, som påverkar hur andra kommer uppfatta oss. Hur vi luktar har en större betydelse än man kan tro. Men mer är inte alltid bättre, och den som tar på sig för mycket parfym kan rent av bli ratad av människor i sin närhet. Så det gäller att använda parfymer med omsorg.

Hur vi luktar påverkar

Hur vi luktar inför andra, kan påverka hur de uppfattar oss. Det är idag en stor marknad att sälja olika parfymer, något som har funnits länge i människans historia. Redan på faraonernas tid använde man parfym för att locka till olika känslor då man umgicks. Den som är intresserad av att öka sitt eget parfymförråd bör titta närmare på Gucci Bloom EdP som verkligen fångar den moderna känslan hos en trendmedveten person. Det är en skön lyx att kunna unna sig en parfym som man verkligen tycker om.

Lukta sig till sjukdom

Forskning visar att människan är bättre än vad man tidigare trott på att använda luktsinnet för att till och med avgöra om någon är sjuk. Forskning har visat att luktcentrum i hjärnan aktiverade vissa delar då försökspersonerna luktade efter smittade personer.

Experiment på försökspersoner visar att luktcentrum i hjärnan aktiverades när de fick känna doft från smittade personer. Den här lukten är knappt märkbar och måste vara något som människan har utvecklat under miljontals år för att känna igen. Det är ännu inte fullt klarlagt hur detta fungerar och hur pass bra det fungerar. Men det kan vara en anledning till varför vi dras mot vissa och undviker andra. Inom sjukvården finns även hundar som tränats upp, för att kunna nosa till sig sjukdom hos personer. Det är en minst sagt spännande forskning som drivs på detta område.

Vertex