Ofta får de som sitter eller står med ihopsjunkna axlar höra att de ska sträcka på sig. De flesta vet att det är viktigt att ha en bra hållning, men varför är det egentligen viktigt? Faktum är att en bra hållning bidrar till att hålla hela kroppen i form, medan en dålig hållning kan leda till en rad olika hälsoproblem.
En effekt av att sitta med ihopsjunken rygg under lång tid, vilket allt fler gör i dagens it-centrerade samhälle, är att kotornas nervrötter trycks ihop. Detta gör att kroppen utsöndrar substanser som retar vår muskulatur, vilket gör att musklerna krampar. Detta kan leda till stela muskler, vilket i sin tur kan leda till problem som spänningshuvudvärk.
När axlarna är ihopsjunkna trycks dessutom diafragman ihop. Diafragman är kroppens största andningsmuskel, och när det inte kan arbeta ordentligt börjar vi istället andas med andra muskler, som gör att andningen hamnar långt upp i bröstet, istället för nere i magen. Detta kan orsaka en rad olika problem för hälsan, inte minst gällande vår matsmältning. Den tunga magandning som diafragman hjälper till med utgör nämligen en slags massage av tarmarna, som bidrar till matsmältningen. När vi andas på ”fel” sätt får tarmarna inte denna nödvändiga massage, vilket kan leda till förstoppning.
Att diafragman är hoptryckt gör också att den trycker på våra inre organ. Detta kan påverka hur exempelvis lever och njurar fungerar, vilket kan leda till att de inte rensar ut slaggprodukter från kroppen lika effektivt. Att sitta, stå och gå med rätt hållning bidrar med andra ord till bättre funktion hos kroppens inre organ och matsmältningssystem. Det ger också andra fördelar, som bättre blodcirkulation, ökad energiförbränning och bättre balans. Dessutom kan den djupa magandningen som man får vid korrekt hållning bidra till minskad stress.
Om du vill ha hjälp med din hållning, eller om du redan upplever problem på grund av en dålig hållning, kan du kontakta en naprapat. Naprapaten kan hjälpa till med att korrigera eventuella låsningar och upptäcka snedbelastningar i ryggen, och ge råd om hur du kan förebygga att snedbelastningarna uppstår. Du hittar enkelt en naprapat i Stockholm på Varden.se.