Håll koll på din hälsa!

Posted on dec 27, 2015


Professional nutritionist working at desk and writing medical records with fresh fruit on foregroundIdag är det lättare än någonsin att hålla koll på sin hälsa och att ta reda på hur vi når en god hälsa. Detta tack vare internet och den enorma informationskälla som det ju faktiskt är. Men lika lätt som det kan vara, lika svårt kan det upplevas av vissa. Just det faktum att informationsflödet är så stort, att vem som helst kan skriva saker på internet och att det kan vara svårt att ta reda på vad som är sant gör att många kan bli vilseledda. Tipsen och råden är många och helt olika varandra. Lär gärna mycket, men lär dig att sortera och ta till dig sådant som passar just dig!

Först och främst så bör man vara källkritisk. Vad är det för sida du läser på? Vad är syftet med att personen eller personerna skrivit texten på sidan? Många råd är dessutom inte generella utan alla människor är individer som fungerar och behöver lite olika saker. På landets universitet kan du hitta en hel del aktuell forskning, och på sidor som kry.se kan du träffa läkare online för att få tips och råd, eller till och med recept och remiss. På så sätt kan du själv hålla koll på din hälsa.

A doctor, performing an auscultation of a patient`s lung. Image taken with Canon EOS 5 Ds and EF 70-200mm 2,8 USM L.

Var proaktiv med regelbundna hälsotester

Det kan vara en bra idé att faktiskt genomföra regelbundna hälsotester och kontrollera hälsan även om du inte har några sjukdomssymptom. Ibland är det bättre att vara proaktiv och faktiskt få en ärlig chans att förhindra ett fullt sjukdomsförlopp genom tidiga tecken. En enkel läkarundersökning kan exempelvis ge dig information om blodsocker, blodfetter, blodtryck, EKG och om du har några brister på vitaminer och mineraler. Många arbetsgivare vill dessutom hjälpa sina medarbetare att hålla koll på hälsan just för att man vill ha frisk personal. Att satsa på sin hälsa ger ett högre välbefinnande och större livskvalitet i många år framöver. Det kan göra skillnaden mellan att få må bra eller drabbas av åkommor som förhindrar dig att leva så som du vill. Håll koll på hälsan och vidta åtgärder som en god kost, regelbunden motion och bra sömnvanor. Då har du lagt grunden till en god hälsa!

Vertex