Är lågkolhydratkost bra för hälsan?

Posted on jan 19, 2017


I dagsläget kommer rapport efter rapport om hälsan och vad vi bör och inte bör göra. Kriget rasar från alla sidor och stämningsläget har skruvats upp i max.

Till att börja med ska sägas att få områden är så svåra att forska på som på kostens inverkan på hälsan. Det är svårt att veta om testpersonerna verkligen äter det de säger sig äta och i de mängder som de påstår. Det är också oerhört svårt att bedöma vad övervikt eller eventuella sjukdomar egentligen beror på. Är det kosten, miljön, genetik eller någonting annat?

Lågkolhydratkosten är faktiskt inget nytt påfund som många tror. Redan i slutet av 1800-talet skrevs den första bantningAsian inspired Meatball Lettuce Wrapsboken av en man vid namn William Banting. Han var en pensionerad begravningsentreprenör som, trots att han var oerhört fysiskt aktiv, också var rejält överviktig. Efter att ha provat en uppsjö av kurer mot sin övervikt fick han rådet av en fransk läkare att undvika allt som innehöll kolhydrater och lyckades tack vare denna diet gå ner i vikt. Banting skrev senare ett häfte som han själv tryckte och delade ut till allmänheten. Dieten ska ha blivit så oerhört populär att Banting senare var tvungen att trycka sitt häfte i en andra upplaga efter att den första tagit slut.

SBU, Stadens Beredning och Utveckling, släppte sin Mat vid Fetma 2013 och i denna kan man läsa att lågkolhydratkost i dag räknas som den bästa metoden för viktnedgång. Samtidigt talar SBU om att de studier som tidigare använts som stöd för att bevisa att lågkolhydratkost skulle vara skadligt är av så dålig kvalitet och att de har stora brister i sitt utförande.

För den som är intresserad av lågkolhydratkost så finns det mängder av sidor som delar med sig av gratis material, både om kosten som sådan och sidor med recept. En bra startsida är Kostdoktorns hemsida, en av de allra första och största lchf-sidorna i världen just nu. För den som är intresserad av den vetenskapliga sidan av lågkolhydratkosten finns vetenskapsjournalisten Ann Fernholms som på ett pedagogiskt sätt förklarar för och nackdelar med kosten. Recept finns till exempel på sidor som matklubben oavsett vilken kost man är intresserad av.

Vertex